top of page
Поиск
  • kostyazhvan11

Виробниче навчання у групі МШ-11 02.12.2020 та у групі МШ-12 03.12.2020

Тема 4. Підтема 1.2 : Виконання ремонту кладки.

Способи розбирання камяних конструкцій і види інструменту

Кам'яну кладку розбирають, якщо будівлю чи споруду зносять, реконструюють, реставрують або ремонтують. Щоб розібрати кладку вручну, в ній пробивають наскрізні і не наскрізні отвори, гнізда або борозни за допомогою інструментів і машин, ілюстрованих на подальших малюнках.

Відбійні пневматичні молотки і електричні молотки використовують як при розбиранні кладки, так і для пробивання гнізд і борозен.

Пневматичний молоток з насадками :


Електричний молоток :


Шлямбур - відрізок сталевої труби завдовжки 400-500 мм з зубцями на робочому кінці. Використовують шлямбур для пробивання отворів діаметром 23-35 мм.


Ручна свердлильна електрична машина використовується для свердління отворів діаметром до 14 мм.

Ручна електрична свердлильна машина :


Скарпель має вигляд круглого сталевого стержня завдовжки 400-450 мм з плискатим загостреним кінцем.

Скарпель :


Лом, кирку, клин використовують для розбирання стін і фундаментів, як допоміжний інструмент.

Лом :


Кирка :

Металевий клин :

Молоток-кулачок масою 2,3 кг необхідний для роботи зі скарпелем і шлямбуром.


Ручний електричний перфоратор масою до 14 кг використовують для буравлення отворів діаметром до 32 мм у кам'яних бетонних конструкціях.

Електричний ручний перфоратор :


Квадратний глухий отвір у кладці (3) називають гніздом, а подовжений — борозною.

Пробивка борозни вручну 1-молоток, 2-скарпель, 3-гніздо :


Механізована вибірка отвору :

Пробивання будь-яких отворів починають з розмітки. Залежно від об'єму кладки, яку необхідно розбирати, і умов роботи застосовують наступні способи розбирання: вручну, з використанням механізованого і ручного інструменту; механізований, за допомогою кранів, екскаваторів, бульдозерів, і вибухом. Всі роботи при розбиранні кам'яних конструкцій виконуються за проектом.

Борозни пробивають у такий спосіб:

- на одному кінці борозни роблять гніздо по її перетину;

- послідовно вибивають інші цеглини одного ряду кладки за позначеною лінією;

- якщо в процесі роботи доводиться вибивати не цілу цеглину, а частину її, то на лінії межі відколу цеглини спочатку роблять насічку, ударяючи молотком (1) по скарпелю (2), а вже потім вибивають цеглу.

Отвори в кладці раціонально свердлити електроперфораторами.


Прямокутні отвори пробивають скарпелем або відбійним молотком, починаючи з верхньої частини отвору. У товстих стінах отвори пробивають спочатку з одного боку до половини, а потім - з іншого, отвори діаметром до 40 мм пробивають шлямбурами. Шлямбур періодично повертають навколо своєї осі. Через якийсь час шлямбур виймають з гнізда і звільняють від шматків цегли і пилу.


Розбирання камяної кладки :

Цегляну кладку, покладену на вапняному або змішаному розчині низьких марок, розбирають вручну, ломами, або кирками, ударяючи ними в горизонтальний шов під постіль цеглин. Розбирають кладку по горизонтальних рядах, починаючи зверху. Для розбирання стін, зведених на міцних змішаних або цементних розчинах, застосовують скарпель, зубило або сталеві клини, що забивають ударами кувалди в горизонтальний шов кладки. Доцільніше таку кладку розбирати відбійними молотками. Розбирати цегляне і кам'яне склепіння вручну починають від замка до п'яти, але перед цим улаштовують опалубку, щоб воно раптово не завалилося.


Бутову і бутобетонну кладку фундаментів і стін розбирають, відломлюючи окремі камені киркою, ломом або клинами, або відбійним молотком. Розбирання кладки клинами і кувалдами виконують два робітники. Один з них тримає клин за допомогою держака, закріпленого до клина гнучким способом, щоб удар кувалди не передавався на руки робітника.

Перед пробиванням великих отворів і прорізів спочатку над розміченою проріззю роблять з обох боків стіни борозни глибиною на півцегли. У борозни закладають перемичку або стальний швеллер (1). Довжина її на 0,5м більша за ширину прорізі. На кінцях і посередині балки (перемички) стягують між собою болтами (2).

ПІДВЕДЕННЯ І ЗАКЛАДЕННЯСТАЛЕВИХ БАЛОК ПРИ ПРОБИВЦІ ОТВОРУ 1 - балки, встановлені в пробитій борозні; 2 — стяжні болти; 3 — опорна підкладка; 4 — частина кладки що розбирається :


Відновлення камяної кладки :

Гнізда і борозни закладають на всю глибину або у вигляді перегородки в пів цеглини. Місце закладки очищають від сміття і промивають водою. Цеглу укладають на розчин , забезпечуючи перев'язку участків старої і нової кладки. Зазор між верхнім рядом закладення і існуючою кладкою закарбовують розчином.

ЗАКЛАДЕННЯ БОРОЗНИ ГНІЗД ЦЕГЛОЮ 1 -борозд; 2- гнізд


Закладення тріщин ведеться після завершення осідання стін.

ЗАКЛАДЕННЯ ЦЕГЕЛЬНИМ "ЗАМКОМ" ТРІЩИНИ В КАПІТАЛЬНІЙ СТІНІ :


Вузькі тріщини (до 6 мм) невеликої довжини заповнюють цементним розчином складу 1:3. Широкі тріщини невеликої довжини закладають шляхом розбирання старої кладки і заміни її новою у вигляді цегельного «замку». Тріщини великої протяжності закладають цеглою після розбирання кладки уздовж тріщини на глибину в пів цеглини з обох боків стіни. При цьому забезпечується перев'язка участків старої і нової кладки.

ЗАКЛАДЕННЯ ЦЕГЛОЮ ПРОТЯЖНИХ ТРІЩИН В КАПІТАПЬНИХ СТІНАХ :


Безпечні прийоми виконання робіт при розбиранні та ремонті кдадки :

Звичайно кладку можна розбирати й так як показано на відео, але це дуже небезпечно. Тому під час розбирання та відновлення кладки слід дотримуватись таких правил безпеки:

1. Очищення й розбирання цегли і каміння виконувати в рукавицях і окулярах, що не б'ються.

2. Стежити, щоб не травмувати себе й інших працюючих поряд.

3. До роботи приступати тільки після попереднього інструктажу з техніки безпеки при розбиранні кам'яної кладки.

4. Від керівника робіт (бригадира) необхідно одержати пояснення про способи розбирання кладки і про найбільш небезпечні моменти цієї роботи.

5. При розбиранні кам' яної кладки механізованим способом небезпечну зону необхідно огородити, забезпечити попереджувальними написами.

6. Кабіну машиніста необхідно захистити металевою сіткою від можливого попадання відколених частин каменю.

7. Розбирання будівлі виконувати під керівництвом майстра або виконроба в такій послідовності, при якій усунення одної частини не визиває обвалюванню другої.

8. Забороняється одночасно розбирати конструкції в межах двох або трьох ярусів (поверхів) по одній вертикалі.

9. Робітникам забороняється знаходитися на стіні, яку розбирають, якщо вони навіть прив'язані запобіжним поясом до надійних частин будівлі.

10. Підрубувати стіну допускається завглибшки не більше 1/3 товщини.

11. Забороняється підрублювати стіни товщиною менше 2 цеглин. Щоб стіна не впала під час підрубування, її необхідно закріпити підпорками або канатною відтяжкою.

12. Забороняється підрубувати і валити на перекриття або на риштування чи на помости димові труби, простінки, стовпи тощо. їх можна валити на зовнішню сторону будівлі навіть без підрубування або розбирати зверху донизу.

13. При розбиранні кам'яних конструкцій необхідно все змочувати, щоб не було пилу.

14. До роботи з електрифікованим і пневматичнім інструментом допускаються робітники, які пройшли спеціальне навчання.

15. Приєднувати або роз'єднувати повітряні шланги можна тільки після припинення подавання повітря.

16. Працювати несправним інструментом і не за призначенням забороняється.

17. При роботі на висоті необхідно виконувати вимоги техніки безпеки на риштуванні.


22 просмотра0 комментариев
Пост: Blog2_Post
bottom of page