top of page
Поиск
  • kostyazhvan11

Виробниче навчання у групі МШ-11 07.12 та групі МШ-12 08.12

Тема 5. Підтема 2: Улаштування фундаментів.

Влаштування опалубки для бутових й бутобетонних фундаментів:

Опалубка - це коробчаста конструкція (форма) для заповнення бетоном, бутобетоном, після зняття якої одержуємо бутобетонну або залізобетонну стіну, або фундамент необхідної форми й розмірів згідно з кресленням.

Опалубка стрічкових фундаментів: а - прямокутних висотою до 200 мм, б - висотою до 500 мм, в — ступінчастих; 1 - розпірка, 2 - кілки, 3 - щит боковий або дошка, 4 - притискні дошки, 5 - підкоси, 6 - хомути, 7 - напрямна дошка; г - закріплення напрямної дошки, д, є — хомути:


Опалубка повинна бути стійкою, міцною, гладкою, жорсткою зручною в складанні і розбиранні і відносно дешевою. Для виготовлення опалубки використовують дошки завтовшки 25-40 мм, шириною 120-150 мм; деревно-стружкові плити, водоупорну клеєну фанеру або метал. Недоліком дерев'яної опалубки є те, що вона деформується, всмоктує воду, жолобиться і має невелику оборотність. За конструкцією і застосуванням розрізняють такі види опалубки (рис. 1). Опалубку доцільно виготовляти з окремих щитів, які закріплюються кілками, розпірками, підкосами або хомутами.

На рис. 2 зображена збірно-розбірна опалубка для фундаментів під колони.

Опалубка ступінчастого фундаменту: 1 - щити нижньої частини, 2 — кілки, 3 — щити верхньої частини, 4 - підкоси:

Мурування бутових фундаментів

Фундаменти з бутового каменю застосовують у районах, де камінь є місцевим матеріалом.

КЛАДКА БУТОВИХ ФУНДАМЕНТІВ МІЛКОГО ЗАКЛАДАННЯ 1 - причалка; 2 — верстові ряди; 3 - шаблон-порядовка; 4 — контейнер з каменем; 5 - ящик з розчином; 6 — камені, підготовлені для верстового ряду; 7- викладена частина фундаменту; 8 – заповнення порожнин в опалубці

Роботи ведуть ланкою з двох-трьох чоловік у траншеях глибиною до 1,2 м. Муляр, що знаходиться в траншеї, викладає верстові ряди і забутку, веде розщебенювання кладки. Другий муляр (наверху) подає розчин і камінь.

Мурувальні матеріали - бутовий камінь і розчин розміщують на бровці почергово. Для контролю за поперечним перерізом фундаменту через кожних 20 м по довжині установлюють шаблони-порядівки, по яких натягують причалки.

Фундаменти шириною більше 1,2 м викладають ланкою "трійка": два муляра працюють у траншеї, один - вгорі. Складають матеріали так, як при роботі "двійкою".

У котлованах закладання і зведення фундаментів на висоту 1,2 м виконують із дна котловану. Тут установлюють ящик з розчином, контейнери з відсортованими за розмірами бутовими каменями. По мірі зведення фундаменту робоче місце муляра розміщено на помості. Тут у черговому порядку розміщують розчин і камінь.

КЛАДКА БУТОВИХ ФУНДАМЕНТІВ 1 — викладена частина фундаменту; 2 — контейнер з каменем; 3 -ящики з розчином


КЛАДКА БУТОВИХ ФУНДАМЕНТІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ПІДМОСТКІВ 1 — робочий настил; 2 — контейнер з каменем; 3 — ящик з розчином; 4 — викладена частина фундаменту:


При ширині стіни підвалу до 0,8 м працюють "двійкою", а при ширині більше 0,8 м - "трійкою". Кожній ланці відводять певну ділянку. Межі ділянок розміщають не ближче 1 м від прилягання або пересічення фундаментних стін, щоб кожний кут викладала одна ланка.

26 просмотров0 комментариев
Пост: Blog2_Post
bottom of page