top of page
Поиск
  • kostyazhvan11

Виробниче навчання у групі МШ-11 09.12 та групі МШ-12 10.12

Тема 6: Виконання кладки зовнішніх стін із використанням лицьової цегли. Підтема 1:

Способи і варінти лицьового мурування фасадів. Декоративне мурування стін.

Для декоративного оздоблювання будівель, вимуруваних із цегли та інших кам'яних матеріалів, і захисту від атмосферних впливів застосовують лицьову і декоративну кладку із цегли, керамічних і природних каменів; облицювання природними і штучними матеріалами. Лицьове мурування буває двох видів:

  • — мурування стіни і її лицьової поверхні з одного і того ж матеріалу;

  • — лицьова поверхня стіни - із спеціальної лицьової цегли або каменю, які мають штучний або природній колір і гладкі або фактурні поверхні, а решта кладки із рядових мурувальних матеріалів.

Поверхні кладки облицьовують природними або штучними матеріалами одним із наступних способів:

  • - закладними платами, затиснутими у кладці (виконуються одночасно з муруванням стіни);

  • - раніше вимурувані стіни облицьовують приставними плитами або плитами, які прикріплюють до стін спеціальними пристосуваннями (таке облицювання виконують після повного осідання кладки).

При облицюванні фасадів одночасноз муруванням не потрібно влаштовувати додаткове риштування і установлювати крпілення для облицювання. Облицьовувати раніше вимуровані стіни можливо тільки в літній час. Варіанти декоративного мурування. Найбільш розповсюджений варіант мурування це: готичний (польський), який складається з чередуючих рядів, в яких тичкові і ложкові цеглини розміщені по черзі і хрестове складне, яке виконується у вигляді чередуючих рядів, в яких по черзі укладені тичковий і дві ложкових цеглини.

Різновид декоративного мурування: а - готична (польська), б - хрестова складна, 1, 2 - ряди кладки :


Стіни завтовшки у дві цегли з рисунком швів готичного мурування на фасаді зводять у такій послідовності: перший ряд зовнішньої верети, з чередуючих тичкових і ложкових цеглин, внутрішня верста — цеглини, укладені тичком, забутка з ложків; другий ряд зовнішньої версти повторяє перший, але з перев'язуванням вертикальних швів на фасаді; внутрішню версту викладають так само, як і зовнішню, а забутку виконують тичками.

Перевязування стін готичного мурування 1 і 2 ряди кладки:


Стіни завтовшки у дві цеглини з рисунком швів хрестового складного мурування на фасаді зводять у такій послідовності: перший ряд зовнішньої версти - чередуючи тички з двома ложками, внутрішня верста - цеглини, укладеної тичками, забутка з ложків; другий ряд зовнішньої версти повторяє перший, але так, щоб вертикальний шов між ложками розміщався на середині нижчележачого тичка; внутрішня верста повторяє зовнішню; забутка складається з тичків.

Перевязування стін з хрестовим малюнком 1 і 2 ряди кладки:


Варіанти декоративного мурування: а- з суцільним вертикальним швом, б - кладка, яка переривається вертикальними швами; 1 - тичковий ряд, 2-4 - ложкові ряди:


Шви на лицьовій поверхні декоративного мурування розшивають, спочатку вертикальні, а потім горизонтальні. Форма розшитих швів може бути випуклою, вгнутою, заглибленою або однозрізною . Розглянуті варіанти декоративного мурування не потребують дорогих матеріалів для надання будівлям гарного архітектурного зовнішнього вигляду.

Декоративне мурування стін:

Цегляне мурування з геометричним чітким рисунком швів на фасаді або поєднання обумовленого рисунку швів на її поверхні з рельєфними композиціями і елементами називають декоративним.

Найчастіше при будівництві цегляних будівель застосовують лицьове мурування з суцільними або вертикальними швами що уриваються. Технологія виконання декоративного мурування така ж, як і звичайної кладки . При цьому використовують звичайні інструменти і пристосування муляра.

Мулярам, крім слідкування за перев'язуванням, порядівки і вертикальності мурування, потрібно правильно закласти перший ряд і в процесі мурування слідкувати за рисунком, горизонтальністю і вертикальністю швів і однаковою товщиною швів. Цеглини, які виходять на фасадну площину, повинні мати рівні ребра, чітку поверхню і однаковий колір та відтінок.

Лицьова верста (при перев'язаних або неперев'язаних вертикальних швах) має багаторядну систему перев'язування. Внутрішня верста і забутка - ланцюгову.

Послідовність укладання цеглин при декоративному муруванні простінків і кутів, у яких на фасаді вертикальні шви суцільні не перев'язані і які перериваються, зображено на рисунках 1 і 2..

Рис 1 КЛАДКА СТІНИ З ДЕКОРАТИВНИМ МАЛЮНКОМ ШВІВ:


Рис 2 ПЕРЕВ'ЯЗКА КЛАДКИ ПРИ ДЕКОРАТИВНОМУ МАЛЮНКУ НА ЛИЦЬОВІЙ ПОВЕРХНІ:


При кладці простінків порядну розкладку виконують таким чином (мал. 3).

Перший ряд зовнішньої і внутрішньої верст простінків викладають тичками. У зовнішній (лицьовій) версті при вертикальних швах , що уриваються укладають дві четвірки, а при суцільних — дві половинки і в забутці — четвірки. Кромки розколу в четвірках і половинках притирають (шліфують).

Другий і четвертий ряди мають зовнішню і внутрішню версти з ложків. Кути внутрішньої версти завершують трьох четвірками. Забутка складається з четвірок (у кутах) і тичків.

Третій ряд; зовнішня верста і забутка — з ложків, внутрішня верста — із тичків.

ПОРЯДКОВА РОЗКЛАДКА ЦЕГЛИ ПРИ КЛАДЦІ ПРОС­ТІНКІВ З ВЕРТИКАЛЬНИМИ ШВАМИ , ЩО УРИВАЮТЬСЯ

а- загальний вигляд кладки б - порядова розкладка цегли при кладці простінку:




ПОРЯДКОВА РОЗКЛАДКА ЦЕГЛИ ПРИ КЛАДЦІ ПРОС­ТІНКІВ З СУЦІЛЬНИМИ ВЕРТИКАЛЬНИМИ ШВАМИ

а- загальний вигляд кладки б - порядова розкладка цегли при кладці простінку:





Розглянемо порядову розкладку при кладці кутів стін завтовшки в дві цеглини:


Перший ряд має зовнішню і внутрішню версти із тичків. Кладку лицьової версти (при суцільних вертикальних швах) починають з двох половинок, а при вертикальних швах , що уриваються— з двох трьохчетв ірок, укладених ложком. З укладання двох трьохчетвірок

починають кут внутрішньої версти. При вертикальних швах, що уриваються, на фасаді проміжки в забутці заповнюють четвірками.

Другий і четвертий ряди однакові: зовнішня і внутрішня версти — з ложків, перев'язка забутки і внутрішньої версти забезпечується укладанням трьох трьохчетвірок; забутка ведеться тичками.

Третій ряд має зовнішню версту і забутку з ложків, а внутрішню версту — із тичків. Для перев'язки внутрішньої версти і забутки використовують три трьох четвірки. В порівнянні з нижче укладеним рядом їх укладають у напрямі подовжньої або поперечної стіни.

Виконувати декоративную кладку можуть лише муляри високої кваліфікації. Витрати праці при цьому підвищуються на 6...9% в порівнянні із звичайною кладкою.

При кладці простінків з готичним малюнком швів на фасаді (рис 6 )

  • перший ряд укладають так само, як і на ділянці глухих стін, але з укладанням в зовнішній версті четвірок.

  • у другому ряду зовнішня і внут­рішня версти однакові — це ложки і тички , що чергуються . Для збереження перев'язки кути внутрішньої версти завершують трьох четвірками. Проміжки в забутці закладають четвірками.

Простінки з хрестовим складним малюнком швів на фасаді (мал.) викладають в такому порядку:

  • перший ряд так само, як і на ділянках глухих стін, але з укладанням в зовнішній версті двох трьохчетвірок;

  • другий ряд — зовнішня і внутрішня версти однакові, але для дотримання перев'язки використовують половинки і трехчетвірки. Забутка з цегли, укладеної тичком, із заповненням проміжків не повномірною цеглою.


Кладку прямих кутів з готичним малюнком швів на фасаді (мал.6) починають в такій послідовності.

Перший ряд:

внутрішню версту починають з двох трьохчетвірок, укладених ложком, а продовжують її тичками;

Другий ряд

  • зовнішню версту починають з цілої цеглини і трьохчетвірки, потім чергують тички і ложки, що укладають з перев'язкою вертикальних швів на фасаді;

  • внутрішня верста повторює зовнішню;

Прямі кути стін з хрестовим складним малюнком швів на фасаді (мал. 6) викладають в такій послідовності.

Перший ряд:

  • зовнішню версту починають з двох трьохчетвірок, укладених ложком, потім укладають ложкову і тич­кову цеглу, після чого чергуються два ложки і тичок; на іншій стороні кута зовнішня верста складається з двох ложків і тика , що чергуються;

  • внутрішню версту починають з двох трьохчетвірок і продовжують тичками по обидві сторони кута;

Другий ряд

зовнішню версту починають з двох трьохчетвірок, укладених тичками, далі чергуються два ложка і тичок; з іншого боку до трьохчертвірки| примикають ложок і тичок, а потім два ложка чергуються із тичками;

внутрішню версту починають з двох трьохчетвірок, що перев’язують розташовану нижче цеглу, і продовжують укладання цегли в та­кому ж порядку, як і в лицьовій версті;

забутку ведуть тичками, лише у внутрішній частині кута укладають два ложки.

Розглянуті варіанти декора­тивноїь кладки, не вимагаючи дорогих матеріалів, додають будівлям архітектурну виразність і індивідуальність.


Шви на лицьовій поверхні деко­ративноі кладки розшивають. Спочатку обробляють вертикальні, а потім горизонтальні шви. Від форми (про­філю ) розшивання зовнішніх швів залежить архітектурна виразність кладки. Найчастіше швам надають опуклу, увігнуту , заглиблену або однозрізну форму.



21 просмотр0 комментариев
Пост: Blog2_Post
bottom of page