top of page
Поиск
  • kostyazhvan11

Виробниче навчання у групі МШ-11 14.12 та у групі МШ-12 15.12

Тема 6. Підтема 3.: Декоративно-рельєфна кладка

Існують декілька варіантів декоративної кладки. Розрізняються вони схемою поєднання швів, рисунком на фасадні поверхні кладки, які одержують різними способами розкладання цегли, на лицьовому шарі і перев'язування її з основною кладкою. Використовуючи при цьому різні кольори цегли, можна одержати на лицьовій поверхні стіни, різноманітні рисунки, орнаменти. На рис. 1 показані варіанти плескатого орнаменту, одержаного за однорядною (ланцюговою) системою перев'язування силікатної і звичайної глиняної цегли.

Рис 1 ВАРІАНТИ ПЛОСКОГО ОРНАМЕНТУ, ВИКЛАДЕНОГО З ЦЕГЛИ:


Декоративними узорами прикрашають торці будівель, простінки підкарнизні смуги, прорізі що надає фасадам оригінальний орнамент (рис. 2).

Рис 2 ДЕКОРАТИВНО-РЕЛЬЄФНА КЛАДКА НА ТОРЦЕВІЙ СТІНІ БУДІВЛІ:


Рис 3 ПРИКЛАД РЕЛЬЄФНОГО ОРНАМЕНТУ:


Добре поєднується колір білий і жовтий, жовтий і червоний, червоний і білий. Архітектурна виразність сучасних цегляних будівель досягається влаштуванням масивних карнизів, стовпів, пілястр та інших складних елементів із застосуванням декоративно-рельєфної кладки. Кладку, яка поєднує чітку сітку фасадних швів з композиціями із рельєфних рисунків, називають узорно-рельєфною (рис. 3). Рельєфною кладкою, яка створюється за допомогою виступаючих за межі стіни цеглинами, прикрашають фризи — декоративні смужки у верхній частині стіни, пояски, простінки тощо. Такі частини стін і виступаючі елементи орнаментів мурують із повнотілої цегли.

Стіни з архітектурними деталями. До архітектурних частин кладки належать карнизи з цегли або декоративних каменів, пілястри, пояски, сандрики, русти, контрфорси, еркери, обрамлення прорізів криволінійного контуру, а також підвіконні та інші ніші. Крім архітектурних деталей із цегли, керамічних каменів, кам'яних та бетонних плит, для оформлення фасадів будинків використовують деталі, виготовлені з бетону, залізобетону, кераміки і природного каменю.

Мурування архітектурних елементів із прямокутної і профільної цегли (рис. 4) виконують одночасно зі зведенням зовнішніх і внутрішніх стін будівель.

Рис 4 Профільна цегла:


Деталі поясків, карнизів викладають із цегли, яка виступає у вигляді кронштейнів з ступінчастим профілем, кронштейни - з лицьової цегли, покладеної на ребро, або плиском. Виступаючі ряди кладки карнизів, поясків виконують із цілої цегли, яка може виступати не більше, ніж на 1/3 цегли, а загальний винос неармованого карниза не більше 1/2 товщини стіни.

Архітектурними деталями із природного каменю оформляють переважно цоколі, наличники, укоси і пояски. Архітектурні деталі, так як і інші облицювальні вироби, установляють як у процесі мурування, так і на раніше зведені стіни. Карнизи та інші збірні деталі, які виступають більше половини товщини стіни, закріплюють анкерними болтами, закладеними у кладку під час мурування і після мурування.

Орнаментальна складна кладка:


Орнаментальна кладка на будівлі:


ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ ПРИ ОБЛИЦЮВАЛЬНИХ РОБОТАХ

При виконанні лицьової кладки і облицювання стін необхідно дотримуватись| тих же правил техніки безпеки|, що й при виробництві цегельної|цегляної| кладки.

До початку роботи каменяр повинен підготувати місце, перевірити справність інструменту, інвентарю, надіти спецодяг.

Риштування і підмостки при розташуванні настилу на висоті 1,3 м і вище повинні мати обгороджування і бортові елементи. Забороняється опи­рати тимчасові кріплення облицювання на настили і стійки риштувань або під­мостків.

УСТАНОВКА РИШТУВАНЬ ПРИ ЗОВНІШНЬОМУ ОБЛИЦЮВАННІ СТІН:

1 - дощаті підкладки; 2-черевик; 3-стійки; 4-ригелі; 5-робочий настил; 5-бортове обгороджування


При установці плит зовнішнього облицювання слід застосовувати монтажний пояс, який закріплюють стропом до стійких кон­струкцій будівлі. У отворах зовнішніх стін по ходу кладки встановлюють обгороджування. Не допускається переривати кладку, поки вона не буде виконана урівень з обли­цюванням.

ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ ПРИ ОБЛИЦЮВАННІ СТІН 1 — інвентарне обгороджування отвору; 2 — фал запобіжного поясу; 3 — кладка, що зводиться до рівня облицювання:


Підгонку облицювальних виробів вирубування цегли ведуть в захисних окулярах . При роботі з підмостків або риштувань не слід перенавантажувати їх надлишковим запасом матеріалів кладок.

ПІДГОНКА ОБЛИЦЮВАЛЬНОЇ ПЛИТИ:


Робочий настил підмостків і риштувань при лицьовій кладці і обли­цюванні повинен розташовуватися на 15 см нижче викладеної стіни.

УСТАНОВКА МАТЕРІАЛІВ КЛАДОК

1 — настил підмостків ; 2 - піддони з цеглою ; 3 - стіна, що зводиться; 4 — ящик з разчином:


Завершивши роботу, муляр при­водить в порядок робоче місце, прибирає із стіни матеріали кладок, інструмент; спускається з підмостків і риштувань лише по драбинах і капітальним східцях .


30 просмотров0 комментариев
Пост: Blog2_Post
bottom of page