top of page
Поиск
  • kostyazhvan11

Виробниче навчання группа МШ-11 19.10.2020 та группа МШ-12 20.10.2020

Обновлено: 27 окт. 2020 г.


Тема 2. Підтема 1.2. Кладка цегляних стовпчиків під лаги підлоги

Підлога в дерев’яному будинку може бути виконана з різних типів підлогових покриттів. Найпоширеніші підлоги – це дерев’яні дощаті і з керамічної плитки. Давайте детально розглянемо пристрій дерев’яних підлог. Вони можуть бути виконані як з монолітному основи, так і на бетонних або цегляних стовпчиках.


Конструкція підлоги наступна:

  • фундамент;

  • опорні стовпчики;

  • лаги (дерев’яні балки);

  • чорнову підлогу;

  • гідроізоляція;

  • утеплювач;

  • дерев’яний настил;

Дуже важливо: при влаштуванні підлоги потрібно передбачити вентиляцію підпільного простору. Якщо цього не зробити волога, яка накопичується під підлогою, буде руйнувати конструктивні елементи підлогового покриття.

Дерев’яна підлога повинен розташовуватися вище цоколя, щоб не допустити утворення містків холоду.


Перш ніж зробити дерев’яну підлогу по лагам на цегляних стовпчиках потрібно виконати розмітку під опорні стовпчики. Стовпчики повинні розташовуватися на відстані 80-100 див.

Для зручності можна натягнути нитки.

Тепер приступаємо до заливання фундаменту під цегляні стовпчики.

Після схоплювання бетону укладаємо гідроізоляцію і виробляємо кладку стовпчиків з червоної цегли.


Цегляні стовпчики повинні відстоять 7 днів і тоді можна приступати до розкладці лад, але колись потрібно зробити гідроізоляцію по верху стовпчиків.


Крім того під лаги потрібно підкласти звукоізоляційні прокладки для зниження рівня шуму при ходьбі по підлозі.

Знизу лад робимо чорнова підлога, куди буде укладатися гідроізоляція і утеплювач. Між чистовим дощаним настилом і утеплювачем робиться вентиляційний зазор 2-3 див.

Заключний етап — укладання дощок підлоги.

Важливо: всі дерев’яні конструкції підлоги потрібно обробити біо – та вогнезахисними просоченнями.


Ще до пристрою дерев’яної підлоги по лагам потрібно виконати розводку інженерних мереж і комунікацій.


Деякі мережі, наприклад, електрика може розлучатися в конструкції підлоги, але для цього потрібно використовувати гофровані металеві труби.

Як робляться підлоги з лагами по грунту?

Крок 1.  Зробіть виміри приміщення, визначитеся з рівнем підлоги. Будівельна документація має свої особливості. Одна з них - нульова відмітка стосується не землі, як дехто думає, а рівня підлоги. Все, що вище статі, на кресленнях позначається зі знаком «+», все, що нижче рівня підлоги позначається зі знаком «-». Це означає, що рівень розташування лаг повинен позначатися -30 мм (нижче товщини дошки). Ще одне зауваження по документації. Точність в міліметрах вказується в машинобудуванні, в будівництві розміри в більшості випадків вказуються в сантиметрах. Ми поступово будемо переходити до стандартних позначень розмірів будівельних об'єктів, поки ж використовуємо звичні, але не зовсім правильні позначення.

   Опорні стовпчики для лаг по грунту - схема Конструкція дерев'яних підлог по стовпчиках




Крок 2.  З урахуванням відстаней попередньо розрахуйте місця установки стовпчиків і їх кількість. Глибина стовпчиків приблизно 20 ÷ 25 сантиметрів.

Зробіть розмітку стовпчиків. На протилежних стінах приміщення за допомогою лазерного або гідрорівня відбийте нульову позначку (рівень верхньої поверхні статевих дощок). Він неї відніміть 30 міліметрів (товщина дощок) і 100 мм (товщина лаги). Рівень верхньої поверхні стовпчика становить -13 сантиметрів. На стінах лазні зробіть ще одну мітку на цій висоті.

За мотузці на потрібних відстанях викопайте невеликі квадратні ямки таких розмірів, глибину ямок досить робити в один штик лопати. Підрівняйте дно, приберіть обсипалася землю.

Вкрай бажано насипати піщану подушку товщиною 10 ÷ 15 сантиметрів для компенсації спучування грунтів під час замерзання / розморожування. На дно кожної ямки насипте шар піску і утрамбуйте його. Є бажання заливати ямки - робіть бетонний розчин в пропорціях 1 частина цементу, 2 частини піску і 3 частини щебеню. Під час заливки стежте, щоб поверхня була рівною і горизонтальною.





Крок 3.  Заготовте всі матеріали. Для стовпчиків є кілька варіантів: в землі заливати бетоном або використовувати бетонні блоки. Над землею можна застосовувати червона цегла або блоки, між бетонною основою і цеглою обов'язково робити гідроізоляцію руберойдом. Брати краще цегла, його невеликі розміри полегшують роботи з виведення стовпчиків на один рівень горизонту. Блоки же доводиться розрізати, це довго, зріз виходить нерівним.



Стовпчик опорний з цегли - зовнішній вигляд

Крок 4.  Виготовлення стовпчиків. Розміри стовпчиків робимо під цеглу, стандартна довжина цегли 25 сантиметрів, візьмемо дві цеглини. Це означає, що сторона квадрата стовпчика буде 25 сантиметрів.



Є в наявності кілька бетонних блоків? Відмінно, роботи підуть швидше і легше, викладайте стовпчики з них.



Бетон застиг - можна класти цеглу. Товщина стандартного цегли всього 6,5 сантиметрів, такі розміри дозволять за рахунок зміни товщини розчину точно виставити поверхню стовпчиків на необхідну висоту. Потрібно натягнути нові мотузки, натягуйте їх по мітках висоти стовпчиків. Перевіряйте стан цегли рівнем, стовпчики повинні розташовуватися у вертикальному положенні. За допомогою цементно-піщаного розчину точно регулювати поверхні всіх стовпчиків по нитці.




Крок 5.  Лаги укладаються по руберойду, краще класти два шари гідрозахисту.





Довжина лаг повинна бути на 3 ÷ 4 сантиметри коротше довжини приміщення, це потрібно для компенсації розширення дерева. Лаги потрібно зафіксувати до стін ковзаючим способом, щоб виключати їх перекидання на бік, але дозволити трохи рухатися в поздовжньому напрямку. Робити це краще за допомогою заводських стандартних металевих з'єднань, такі використовуються під час облаштування плаваючою кроквяної системи. Якщо немає можливості придбати такі сполуки - не проблема, зробіть їх самостійно. Для цього з одного боку металевого куточка отвори потрібно зробити продовгуватими. Ця сторона буде кріпитися саморізами до лагам, саморізи не затягуйте з великим зусиллям, лага повинна мати можливість ковзати. Друга сторона металевого куточка фіксується до стіни лазні.



Спочатку потрібно зафіксувати дві протилежні лаги, натягнути між ними мотузки і всі інші класти по ній. Якщо проблеми з рівнем - використовуйте різні підкладки. Розкид по висоті до двох міліметрів можна допускати, ці нерівності усуваються за час чистової обробки покриттів для підлоги.


Крок 6.  Настил дощок. Перевірте якість дощок, матеріали з видимими ознаками шлюбу краще не використовувати. Якщо дошки в результаті порушення технології виробництва мають вигнуту бічну поверхню - потрібно придбати готові або зробити самостійно спеціальні пристосування для їх стягування.


З цією метою можна застосовувати звичайні металеві скоби і дерев'яні клини. Заготовте відразу кілька клинів з різним кутом нахилу. Металеві скоби забиваються в лаги, між ними кладеться непотрібна дошка, а між дошкою і нею забиваються клини. Зусилля вбивання має забезпечувати вирівнювання поверхонь. Дошки фіксуються до лагам в такому затиснутому положенні, після вбивання всіх цвяхів клини виймаються і вставляється нова статева дошка.





Не забувайте біля стіни залишати зазор шириною 1 ÷ 2 сантиметри для компенсації лінійних розширень, зазор потім закривається плінтусом. Для настилу підлоги можна використовувати як звичайні, так і шпунтовані дошки. Якщо всі операції виконувалися правильно і дошки не мають відхилень по товщині - підлога готова до фінішної фарбування або лакування. Якщо є помітна різниця по висоті окремих дощок, то доведеться їх вирівнювати спеціальної ручної фугувальний машинкою.



Для поліпшення якості покриття поверхню підлоги можна відшліфувати.


Крок 7. По периметру приміщення прибийте плінтуси - підлога готова до використання.


Кріплення дерев'яних плінтусів

Є ще два нюанси влаштування підлог в парній. Технологія настилу дощок трохи змінюється з урахуванням того, яким чином буде зливатися вода. Якщо самопливом в щілини - дошки не притягайте щільно, залишайте між ними зазор в декілька міліметрів.


Якщо вода буде йти в систему водовідведення - потрібно зробити отвір. Кращий варіант - мати електричний лобзик. Просвердлите в дошці «стартове» отвір дрилем, вставте в нього ніж лобзика і акуратно випиляти отвір потрібного розміру. Немає лобзика - користуйтеся стамескою і долотом. Роботи небагато ускладнюються, але це не страшно. Невеликі нерівності зробленого таким чином отвори закриються декоративної зливний гратами.


Домашнє завдвння. Відповісти на питання:

  1. З якого матеріала роблять стовпчики під лаги?

  2. Потрібно чи ні робити гідроізоляцію при кладці стовпчиків під лаги?

  3. Яка послідовність робіт при улаштуванні стовпчиків під лаги полу?

36 просмотров0 комментариев
Пост: Blog2_Post
bottom of page